De toekomst van Limburg ligt in het verbinden van mensen, ideeën en initiatieven. Grensoverschrijdend werken wordt een sleutelbegrip, waarbij we streven naar het versterken van lokale bubbels, het zichtbaar maken van bestaande initiatieven en het stimuleren van kruisbestuiving – zowel fysiek als online via platforms zoals Kiek Limburg.
De kracht van verbinding
Stel je een Limburg voor waarin kennis, ideeën en mensen samenkomen op natuurlijke ontmoetingspunten. Kennismakelaars spelen hierin een cruciale rol: ze maken inzichtelijk wat er al gebeurt in lokale bubbels en leggen verbindingen die zorgen voor groei en inspiratie. Structurele overleggen tussen regio’s en het delen van faciliteiten bieden een stevige basis voor samenwerking. Dit moet echter niet top-down worden geregisseerd, maar groeien vanuit lokale betrokkenheid.
Vrijwilligers als motor van de samenleving
Vrijwilligers zijn het hart van onze samenleving. Ze doen hun werk niet omdat het moet, maar omdat het zin geeft en voldoening brengt. Toch staan we voor uitdagingen: het aantal vrijwilligers neemt af, maar de vergrijzing biedt kansen voor nieuwe betrokkenen. Verjonging van de vrijwillige gemeenschap en het behouden van deze waardevolle krachten zijn cruciaal.
Vrijwilligers verdienen respect en erkenning
Ze zijn geen amateurs, maar dragen professioneel bij aan de samenleving. Of het nu gaat om een jong bestuurslid bij de scouting of een buurvrouw die een mantelzorger ondersteunt – hun intrinsieke motivatie maakt hen van onschatbare waarde.
De rol van de overheid en bedrijfsleven
De overheid moet een dienende rol aannemen: niet sturen, maar ondersteunen en faciliteren. Vrijwilligerswerk mag niet belast worden met ingewikkelde financiële aanvragen of bureaucratische obstakels. Laat de informele zorg bloeien en investeer in vertrouwen, relaties en praktische ondersteuning.
Ook het bedrijfsleven speelt een essentiële rol. Samenwerking tussen bedrijven en lokale initiatieven kan een beweging op gang brengen waarin ideeën, kennis en middelen gedeeld worden. Door regionaal bubbels te creëren en kruisbestuiving te stimuleren, ontstaat een toekomstbestendige structuur waarin iedereen zich thuis voelt.
Een gedeelde toekomstvisie
Om succesvol grensoverschrijdend te werken, hebben we bestuurlijke moed nodig. De bestaande systemen moeten veranderen om aan te sluiten bij de leefwereld van de mensen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van één centraal aanspreekpunt voor de provincie en het werken vanuit de ABCD-benadering (Asset Based Community Development). Deze methode richt zich op wat er wél is, op krachten en kansen, en verbindt systeem- en leefwereld op een natuurlijke manier.
Vrijwilligerswerk verdient een nieuwe naam en een herwaardering. Het is meer dan "liefdadigheid" of "extra hulp"; het is een beweging van gelijkgezinden die samen de samenleving vormgeven. Hoe meer we de mens centraal stellen in plaats van systemen, hoe sterker deze beweging wordt.
Samen verder
Laten we een toekomst bouwen waarin vrijwilligerswerk bloeit, regio’s elkaar versterken en grensoverschrijdend werken de norm wordt. Het is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Met vertrouwen, respect en samenwerking komen we er. Want Limburg verdient het!
De laatste onbetaalbare ontmoeting van de Vrijwillgersacademie Limburg dit jaar bij Apollo Vitaal heeft weer veel nieuwe inzichten gebracht.
Met dank aan de aanwezigen: Stichting Tijdig, Buddyzorg, Humanitas, Apollo Vitaal, SharePower, Speeltuinwerk Limburg, SMOL Limburg
Mede mogelijk gemaakt door het Kansfonds en de Hendriks' Stichting.
>> Lees hier het volledige verslag
Peter (32) kan door zijn psychiatrische stoornis niet altijd voor zichzelf zorgen. Hij verblijft in een instelling en heeft al jaren geen contact meer met zijn familie en dat wil hij ook niet. Aan zijn mentor René moest hij eerst wel even wennen, maar nu vertrouwt hij hem volledig. In onze omgeving zijn mensen die er alleen voor staan. Ze hebben niemand die hen helpt om een beetje grip te krijgen op hun zorg en welzijn. Deze mensen hebben behoefte aan een belangenbehartiger en vertegenwoordiger die begrijpt wat er moet en weet wat er kan.
Stichting Mentorschap Limburg (SML) maakt mentorschap met inzet van vrijwilligers mogelijk voor mensen als Peter. Die dit als buddy doen omdat het een mooie aanvulling is op hun leven, omdat het ze blij maakt, of omdat ze graag van betekenis zijn voor een ander. Tijdens deze Onbetaalbare Ontmoeting van de Vrijwilligersacademie Limburg hebben we kennis gemaakt met het werk van Stichting Mentorschap Limburg, hun cliënten en hun vrijwilligers. Daarnaast zijn we gaan kijken wat de deelnemers en SML voor elkaar kunnen betekenen. Zodat we samen nog meer kunnen betekenen voor mensen als Peter én voor elkaar: 1+1=3!
Het doel van de Vrijwilligersacademie Limburg is toekomstbestendig vrijwilligerswerk. Alleen samen met elkaar kunnen we nieuwe wegen ontdekken om de grote uitdagingen die er, o.a. vanwege de vergrijzing, ook in Limburg zijn en zullen komen. Lees het verslag van de bijeenkomst hier.
Deze bijeenkomst uit een reeks van meerdere bijeenkomsten zijn mede mogelijk gemaakt door het Kansfonds, de Hendrix' Stichting en de Provincie Limburg.
Cyril Laugs en Petra Ritzen mochten waardevolle feedback ophalen en delen van collega's over de te varen koers van de Vrijwilligersacademie Limburg. Zo spraken we over de spagaat tussen Limburgbrede verbindingen met diverse doelgroepen en tegelijkertijd ruimte voor persoonlijke aandacht. Essentieel blijkt ruimte voor de kern van vrijwilligerswerk: "vanuit je hart iets voor de ander willen betekenen".
Bedankt voor jullie input, Fenn Knoors en Zoë Bormans van Knooppunt Informele Zorg Sittard-Geleen, Geert Orsel van Stichting Humanitas Parkstad, Monique van Heesch, gezondheidsprofessional, Eefje Köke van Burgerkracht Limburg en Beweging Limburg Positief Gezond, Nicole van Thiel van Speeltuinwerk Limburg en Anniek Claessen van Jeugdwerk Limburg. Op naar de volgende stappen!
Meer info: dekrachtvanvrijwilligersslideshow.pdf
Met dank aan het Kansfonds, Robin Jungfonds en de Hendrix' Stichting
Wat was het een inspirerende dag in Steyl, met 450 spillen in de wijk! Tijdens het congres "De kracht van de vrijwilliger" van Spil in de Wijk hebben wij ons verhaal van de VrijwilligersacademieLimburg gedeeld. Datgene waar we met SMOL, i.s.m. Spil in de Wijk On Tour en KiekLimburg voor staan en aan werken.
Mooi om hierover met elkaar in gesprek te gaan, om samen weer nieuwe stappen te kunnen zetten!
Namens SMOL is Petra Ritzen, coördinator Vrijwilligersacademie Limburg, betrokken bij Spil in de WIjk.
Wil je meer weten, neem dan contact op via 06-3733115 / vrijwilligersacademie@stichtingsmol.nl.
Tijdens de rondleiding door Kledingbank Limburg zien we pareltjes in de rekken hangen en horen we van vrijwilligers die jarenlang lief en leed delen. Ook van de keuze uit zeer diverse taken. Of hele nieuwe, zoals in het vorig jaar geopende, duurzame textielatelier. We horen van 130 vrijwilligers die vooral via-via binnen komen lopen. En die vervolgens, onder zorgvuldige begeleiding, een plek vinden in het team. Over de ‘kledingdagen op locatie’ en de sfeer van een schoolreisje, samen in de bus. Vrijwilligers die driedubbele diensten draaien om duizenden winterjassen te sorteren, na de succesvolle actie ‘Geef een jas, verwarm een hart!'
Marleen van Rijnsbergen en Esther Jubbega hebben ons meegenomen in het verhaal van hun vrijwilligers. Bedankt voor jullie enthousiasme en inspirerende ideeën! We hebben genoten van deze eerste Spil in de Wijk-On Tour in samenwerking met onze Vrijwilligersacademie Limburg. Op naar de volgende ontmoeting!
Wil je online meedoen? Kijk dan op KiekLimburg.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Petra Ritzen, Coördinator Vrijwilligersacademie Limburg
vrijwilligersacademie@stichtingsmol.nl / 0637331151
Kledingbank Limburg heeft in haar achttien jarige bestaan al duizenden mensen gekleed die in armoede leven. Om dit te kunnen doen wordt jaarlijks zo’n 300.000 kilo kleding gesorteerd. Dit alles zou nooit kunnen gebeuren zonder de inzet van heel veel vrijwilligers. Wie zijn deze vrijwilligers, wat drijft hen en hoe zijn ze bij de Kledingbank terecht gekomen? En waarom zijn de meesten al jarenlang verbonden aan de Kledingbank?
Tijdens de SIDW ON TOUR van Spil in de Wijk maak je kennis met de Kledingbank Limburg, leer je over hun omgang met vrijwilligers en krijg je een kijkje achter de schermen bij het nieuwe, duurzame textielatelier.
Tijdschema
14:30 > inloop met koffie/thee
15:00 > presentatie Kledingbank Limburg
15:15 > zonder vrijwilligers geen Kledingbank // discussie aan de hand van drie stellingen
15:45 > korte pauze
16:00 > rondleiding door de Kledingbank
16:30 > presentatie textielatelier
16:50 > wrap-up en afsluiting
Wanneer?
Donderdag 23 mei 2024 | 14.30 uur - 17.00 uur
Deze bijeenkomst vond plaats bij Vidar in Sittard op dinsdagavond 12 maart
Hoe kunnen we de dreigende tekorten op de arbeidsmarkt slim aanpakken? Hoe kunnen we kennis behouden die door vergrijzing verloren zal gaan voor onze samenleving? Een bijeenkomst met een belangrijk thema; waar kunnen maatschappelijke organisaties (mo’s) het bedrijfsleven in ondersteunen, waar liggen de kansen en waar liggen de uitdagingen?
Vraag en aanbod bij elkaar brengen
Naast inzetten op het invullen van vacatures, ook inzetten op het creëren van een sociaal weefsel dat bijdraagt aan de trendbreuk. Vrijwilligerswerk speelt hierin een essentiële rol. Het biedt niet alleen ondersteuning in gebieden waar anderen niet actief kunnen of willen zijn, maar draagt ook bij aan een betere samenleving door welzijn, kennisdeling, hulp en verbetering van levenskwaliteit.
Maatschappelijke organisaties kunnen medewerkers ondersteunen, werkgevers adviseren hoe vacatures sneller kunnen worden ingevuld en advies geven hoe specifieke doelgroepen gevonden en behouden kunnen worden op de arbeidsmarkt. Tijdens deze bijeenkomst willen we vraag en aanbod bij elkaar brengen en kijken waar de kansen en uitdagingen liggen die samenwerking succesvol maakt.
Programma
18.00 Inloop
18.30 Welkomstwoord Judith Bühler, wethouder Sittard-Geleen
18.35 Introductie Marleen van Rijnsbergen en aftrap Vrijwilligersacademie Limburg door Petra Ritzen
18.50 Jantien Kuperus, directeur Vidar
19.05 Panelgesprek met MKB-Limburg, Limburgse Werkgeversvereniging en vertegenwoordigers MO’s
19.20 In groepen met elkaar in gesprek over de kansen en mogelijkheden
20.10 Terugkoppeling, kansen in beeld
20.25 Afspraken voor vervolg
20.30 Netwerkborrel
Investeren in mantelzorg
Mantelzorg is ook vrijwilligerswerk en er is er altijd sprake van een sociale relatie: familie, vrienden, buren. Het ‘overkomt je’ daar kies je niet voor en het is vaak niet geheel vrijwillig. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van een goed functionerende mantelzorg zal nu hierin geïnvesteerd moeten worden, denk aan:
• Ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers (begeleiding, opleiding);
• Samenwerking formele en informele zorg op basis van ‘evenwaardigheid’.
Uit recente studies op het gebied van gezondheidszorg en leefbaarheid blijkt de urgentie blijkt van het belang van vrijwilligers- en mantelzorgbeleid. *
Verloren verantwoordelijkheden
We zetten vrijwilligers al lang op vele plekken in, waardoor de samenleving ook afhankelijk is geworden van de vrijwilliger. Vrijwilligerswerk is met name te vinden op plekken waar de overheid, de zorg en het bedrijfsleven er geen brood in ziet of niet tot hun taken rekent. M.a.w. op het gebied van de verloren verantwoordelijkheden.
Brug tussen bubbels
Vrijwilligerswerk is meer is dan slechts een activiteit. Het is een brug tussen verschillende "bubbels" in onze samenleving. Het brengt mensen samen, bevordert begrip en draagt bij aan een sterkere cohesie. Als we deze waardevolle vrijwillige inzet niet koesteren, zullen de consequenties voelbaar zijn.
Stijging zorgvragen
We kunnen in de toekomst een stijging verwachten in zorgvragen, wat problematisch is gezien de al bestaande personeelstekorten in de zorgsector. Dit kan resulteren in hogere zorgkosten en langere wachtlijsten, met een direct effect op de kwaliteit van leven van velen. Ook dat van werknemers! Laten we samen strategieën ontwikkelen om de samenwerking tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers te versterken. Laten we zoeken naar innovatieve manieren om kennis te behouden, tekorten aan te vullen en tegelijkertijd de sociale cohesie in onze samenleving te versterken.
Vrijwilligersacademie Limburg
De participatiesamenleving in Nederland, doet een stevig appèl op de burger om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Vooral door de bezuinigingen in de diverse maatschappelijke sectoren zijn steeds meer professionele organisaties in welzijn, cultuur en zorg voor hun basisdienstverlening afhankelijk geworden van de inzet van vrijwilligers. Er zijn talloze vacatures voor vrijwilligers bij bibliotheken, woon-zorgcentra, buurthuizen, welzijnsorganisaties, ziekenhuizen, musea en scholen. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan vrijwilligers bij verenigingen en stichtingen.
En niet te vergeten de groep mantelzorgers, die groeiende is o.a. door de vergrijzing van de bevolking. Vanuit SMOL zijn we daarom gestart met het opzetten van een gezamenlijke doelstelling, door de hele provincie vrijwilligerswerk off- en onlinemet elkaar verbinden. Door kennis en kunde te bundelen en in gezamenlijkheid te werken aan een toekomstbestendig vrijwilligerswerk, met als uitkomst 1 + 1 = 3.
We kijken uit naar een interactieve gezamenlijke discussie en concrete stappen die we kunnen zetten om een veerkrachtige en zorgzame samenleving te waarborgen.
Er zijn slechts een paar plekken beschikbaar. Aanmelden kan via de aanmeldknop.
Mede mogelijk gemaakt door Het Kansfonds, Hendrix Stichting en de Provincie Limburg.
*https://www.socialevraagstukken.nl/gemeenten-worstelen-metinstrumentalisering-
van-vrijwilligerswerk/
Herken je dit? “We krijgen steeds minder vrijwilligers, maar wel steeds meer mensen die af en toe iets goeds willen doen voor een ander.”Jullie doen prachtige dingen, maar vinden niet altijd meer genoeg helpende handen. Terwijl de vraag naar jullie werk juist groter wordt. Jullie weten dat andere tijden om andere ideeën vragen, maar welke?
Knooppunt voor Maatschappelijk Limburg. Niet alleen voor onszelf, maar vooral met en voor elkaar
In heel Limburg bedenken, ontwikkelen, ondersteunen en voeren vrijwilligers vele initiatieven uit. De kracht komt daarbij van onderop: vanuit de Limburgers zelf, met hun voeten in de klei! Hun initiatieven bewegen mee op de veranderingen om ons heen. Niet alleen om er zelf beter, gezonder en gelukkiger van te worden maar vooral ook samen met en voor elkaar. Want alleen op die manier kunnen we nieuwe wegen ontdekken om om te gaan met de grote uitdagingen die er, o.a. vanwege de vergrijzing, ook in Limburg zijn en zullen komen. Dit vraagt om het begeleiden en ondersteunen van ontmoetingen, verbindingen en groei. De Vrijwilligersacademie Limburg versterkt daarmee het vrijwilligerswerk van mensen die klaarstaan voor anderen. We nemen hen daarbij geen taken uit handen die ze uitstekend zelf kunnen uitvoeren. Ook niet de taken van organisaties die hen daarbij ondersteunen. We maken ontmoetingen en verbindingen mogelijk en geven vrijwilligers op die manier de ruimte om hun kennis en kunde met elkaar te delen en te laten groeien.
Verbindingen door heel Limburg
De Vrijwilligersacademie Limburg verbindt mensen door ontmoetingen. Daarbij kunnen digitale platforms mensen en initiatieven alleen blijvend verbinden als deze ook worden ondersteund door ontmoetingen in het echte leven. Limburgers geven aan dat juist deze ontmoetingen en gesprekken van mens tot mens, hen blijvend inspireren. In samenwerking met Stichting SMOL (Samenwerkende Maatschappelijke Organisaties Limburg) en Spil in de Wijk-On Tour, ontmoeten vele Limburgse initiatieven elkaar bij inspiratiebijeenkomsten in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Het biedt de initiatieven een mooie kans om elkaar (nog beter) te leren kennen.
KIEK LIMBURG
Daarnaast hebben wij KIEK LIMBURG gebouwd, gratis voor iedereen. Om de eigen website en berichten op de sociale media nog breder te kunnen delen en tegelijkertijd op één gezamenlijke plek te kunnen vinden. Ook voor mensen en initiatieven zonder sociale media, eigen website of kennis van het wereldwijde web. KIEK LIMBURG is een zoekmachine, onder andere op thema en locatie. Zelfstandig, onafhankelijk en zonder winst te willen maken. KIEK LIMBURG brengt samen en verbindt, inspireert en deelt, informeert en versterkt.
Meer weten?
Neem dan contact op met Petra Ritzen, coördinator Vrijwilligersacademie Limburg:
M 06-37331151
E vrijwilligersacademie@stichtingsmol.nl
Lees hier de uitgebreide versie