Stichting SMOL
MO's in de spotlights
Projecten
Maatschappelijk Netwerk Limburg
Kiek Limburg
Burgerschap in het onderwijs
Maatschappelijk actief voor gemeenten
Informeel alternatief voor werkgevers
Wat doet jouw organisatie over 5 jaar?
MO-Themadagen
Limburg helpt de Oekraïense bevolking
Vrijwilligersacademie Limburg
Alles is politiek
Aangesloten
Wie zijn wij
Contact

Vrijwilligersacademie Limburg

De Vrijwilligersacademie Limburg staat voor het on- en offline zichtbaar, vindbaar en kenbaar maken van sociaal-maatschappelijke initiatieven in Limburg met als doel het informeren, inspireren, scholen, vinden en verbinden van mensen op lokaal, regionaal én provinciaal niveau, mogelijk ook op thema.

Bij ons is delen het nieuwe vermenigvuldigen. Niet alleen individuele veerkracht en zelfredzaamheid zijn van groot belang, maar vooral ook samenredzaamheid. Alleen samen met elkaar kunnen we nieuwe wegen ontdekken om om te gaan met de grote uitdagingen van onze tijd. Vanuit de haarvaten van onze provincie werken organisaties van Noord tot Zuid met talloze vrijwilligers samen. Zij bedenken, ontwikkelen, ondersteunen en voeren vele sociale initiatieven uit. De kracht komt daarbij m.n. van onderop: vanuit de leefomgeving van de Limburgers zelf, met hun voeten in de klei. Hun (burger)initiatieven bewegen daarin mee op de veranderingen om ons heen. Deze enorme potentie vraagt vooral om het faciliteren van (off- en online) ontmoetingen, verbindingen en groei.

Wij van Stichting SMOL (Samenwerkende Maatschappelijke Organisaties Limburg) zien deze tijd als een uitgelezen moment om na te denken over ons huidige systeem. Daarbij is niet alleen individuele veerkracht en zelfredzaamheid van groot belang, maar vooral ook samenredzaamheid. Alleen samen met elkaar kunnen we nieuwe wegen ontdekken om om te gaan met de grote uitdagingen van onze tijd. Vanuit de haarvaten van onze provincie werken organisaties van Noord tot Zuid met talloze vrijwilligers samen. Zij bedenken, ontwikkelen, ondersteunen en voeren vele sociale initiatieven uit. De kracht komt daarbij m.n. van onderop: vanuit de leefomgeving van de Limburgers zelf, met hun voeten in de klei. Hun (burger)initiatieven bewegen daarin mee op de veranderingen om ons heen. Deze enorme potentie vraagt vooral om het faciliteren van ontmoetingen, verbindingen en groei. 

Daarbij passen grote, logge instituten, die top-down werken, niet meer in deze tijd. Hun systeemwereld staat te ver van de leefwereld af om mee te kunnen bewegen met nieuwe, snelle ontwikkelingen, tot diep in de haarvaten van Limburg. Vanuit op afstand gelegen kantoorgebouwen staat men maar moeilijk samen met de voeten in de klei. 

Het verbeteren van de on- en offline vindbaarheid en zichtbaarheid van de activiteiten van (burger)initiatieven, op een eenvoudige manier die voor iedereen beschikbaar is, draagt bij aan het samenbrengen van kennis en ervaring waardoor deze initiatieven en activiteiten offline worden versterkt.

Vanaf 1 januari 2024 starten wij met de organisatie van kennismakingsbijeenkomsten over heel Limburg. Petra Rizten zal als coördinator deze bijeenkomsten gaan organiseren.

Deze pagina delen: